Viaţa face filmul

29 05 2007

(Sau: nori negri peste o mică bucurie)

Aţi văzut Train de vie? Dar La vita e bella? Vi se par diferite şi inconfundabile? Într-un fel sunt. Ca scriitura, ca dialoguri, ca personaje… La o percepţie epidermică, sunt filme total diferite. Benigni şi Mihăileanu, însă, au discutat subiectul abordat înainte de a se aşterne, fiecare în parte, la a produce un film despre absurditatea războiului şi rezistenţa prin umor. În Germania mi-a ajuns la ureche o bârfă: că, de fapt, Mihăileanu i-ar fi propus italianului un scenariu gata scris, pe care acesta din urmă l-a citit şi a mulţumit onorat de invitaţie. A plecat la proiectele sale şi a reaparut pe scena Oscarurilor cu La vita e bella. O bârfă, doar.

Ieri după amiază am văzut pe Hotnews ştirea despre acuzaţiile de plagiat aduse lui Cristian Mungiu de prozatorul Dan Mihu, acesta din urmă invocând un scenariu asemănător/identic depus la un concurs organizat de HBO. Mai multe, în ediţia online a ziarului Adevărul.

Ieri dimineaţă, însă, înainte de ieşirea publică a prozatorului, mai precis între 10 şi 11 AM, am avut o discuţie la decanatul Facultăţii de Film cu o parte din staff-ul şcolii iar cei de acolo îmi spuneau că 4 săptămâni… este un subiect reluat / dezvoltat după un film/proiect de an realizat, cu mai mulţi ani în urmă, de un student al UATF. Studentul se numeşte Cristian Mungiu.

O informaţie, doar.

Prelucrare ulterioară: pân’se lămuresc Cristian Mungiu & Dan Mihu, Eurotopics băgă Cannes la dosarul zilei. Parol, merită!

Anunțuri

Acțiuni

informatie

4 responses

29 05 2007
Andrei Militaru

sunt situatii care se vad tot timpul si nu numai in lumea filmului. dupa un succes ( totusi de proportii), apar si hienele, gata sa devoreze, sa acuze de plagiat. nu sunt oameni invidiosi si nici orgoliosi, sunt pur si simplu oameni care n-au ce face.

29 05 2007
ai plagiat, ma, cristiane? « andreanum

[…] Dupa ce am postat, am editat si am adaugat si blog-ul, despre care am aflat de la Potzekanikov. Daca citeam postul lui inainte, nu cred ca mai scriam […]

29 05 2007
corcoran

Povestea cu Mihaileanu si Benigni e adevarata, se pare. Benigni a refuzat oferta de a juca in filmul lui Mihaileanu, in schimb a facut La vita e bella. La momentul respectiv Radu Mihaileanu s-a tot plins in interviuri, chestie care si atunci mi s-a parut deplasata. Pentru mine, asta nu inseamna ca Benigni a plagiat. N-a preluat nimic din scenariu, a folosit ideea pentru a face un alt film. L-a folosit ca sursa de inspiratie, cum se intimpla de multe ori. Nimic nu iese din nimic. Filmul lui Benigni e tipic Benigni (slapstick, obsesia veche a lui Benigni din Monstrul si Johnny Stecchino) , in timp ce Train de vie, e… habar n-am exact ce. Sint totusi diferite… si inconfundabile. Pina la urma Train de vie a luat premiul criticii, parca, la Venetia, in timp ce Benigni cu un film mai bun (e parerea mea) a luat Oscarul ptr film strain. Lumea a fost destul de mare sa-i incapa pe amindoi.
Merita citite scenariile lui Cristi Mungiu de pe Liternet, sint f haioase si dezvaluie dimensiunea scenaristului.

3 06 2007
Codrin Taut

Cu toate ca nu a vrut sa comenteze acuzatiile de plagiat formulate de Dan Mihu, socotindu-le periferice, Cristian Mungiu a afirmat ca intre o anumita idee de scenariu si realizarea ei este o mare distanta.

“Interzicerea avortului in perioada comunista comunista poate inspira pe multi, important este cum se materializeaza aceste idei”, a spus Cristian Mungiu.

Ce intelegeti din cele doua fraze de mai sus?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: