Numaratoarea inversa

9 05 2007

Nu mai sunt decat trei saptamani pana cand provincia Kosovo isi va primi „dreptul” de a se proclama independenta. Dezastrul, insa, a inceput. La Belgrad, unde presedinte al Parlamentului a fost desemnat Tomislav Nikolic, liderul Partidului (ultranationalist) Radical Sarb (condus, de facto, de la Scheveningen, de Vojislav Seselj), ziua de 9 mai se desfasoara (scrie Danas) fara drapeluri europene, in semn de protest fata de sprijinul pe care Comisarul European pentru Securitate, Javier Solana, si colegul sau de la Extindere, Olli Rehn, il acorda planului de „rezolvare” a chestiunii kosovare avansat de finlandezul Marti Ahtisaari. Comisia Europeana a anuntat ca va amana discutiile finale referitoare la o relaxare a regimului de vize aplicat sarbilor ce intentioneaza sa calatoreasca in Uniunea Europeana. Motivul invocat: dificultati de natura tehnica in urma carora oficialii de la Bruxelles nu au reusit sa ajunga in Serbia. Motivul nedeclarat: sprijinul dat de partidul asa-zisului pro-occidental Vojislav Kostunica (figura cea mai proeminenta a Serbiei de la caderea regimului Milosevic) pentru instalarea in fruntea Legislativului de la Belgrad a ultranationalistului Nikolic (in dreapta imaginii, cu insigna in piept).

Moscova a spus deja NIET propunerii europene pentru Kosovo; in plus, ambasadorul Rusiei in Serbia, Aleksandr Alekseev, a felicitat Serbia pentru alegerea noii conduceri a Parlamentului (deocamdata, loctiitorii lui Nikolic nu au fost desemnati, negocierile continuand). Opozitia Beijingului este si ea anticipabila, China avand mai multe Kosovo la ea acasa. Ca atare, temandu’se de un antecedent periculos, va folosi dreptul de veto de care dispune la ONU pentru a bloca planul Ahtisaari.

Iesiri onorabile nu se intrevad iar responsabilitatea (nu e doar mortul Slobodan Milosevic de vina) o poarta fostul ambasador OSCE William Walker. Despre a carui implicare in (ne)elucidarea masacrului de la Racak am mai vorbit in trecut si vom mai vorbi, cu siguranta.

Si, daca asta n’ar fi de ajuns, gurile rele spun ca…

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: